22 juni 2022 | makers, over Roetz

Roetz heeft een speciaal plekje in mijn hart. En in mijn winkel

Vlakbij het Hoofddorpplein in Amsterdam-Zuid zit sinds voorjaar 2021 een nieuwe fietsenwinkel: Solo Bike. Als je er langsloopt, heb je waarschijnlijk niet door dat je langs een bijzonder verhaal loopt: een verhaal over vallen en opstaan, durven geloven  in je eigen dromen én over Roetz-fietsen. “Ik hoef geen Mercedes te rijden of een huis te kopen; deze winkel geeft mij de vrijheid die ik nodig heb.” Dit is het verhaal van Hüseyin Ünal en Halil Iner.

Hüseyin is de oprichter en eigenaar van Solo Bike. De in Istanbul geboren ondernemer heeft een bijzonder levensverhaal, dat hij graag vertelt bij een kopje Turkse koffie. Op zijn 24e kwam hij naar Nederland, waar hij twee kinderen kreeg met zijn Turkse vrouw. Hij had een goede baan als manager bij een Turks-Nederlands bedrijf, maar van de ene op de andere dag ging het mis: Hüseyin bleek epilepsie te hebben, kreeg steeds vaker aanvallen en moest zelfs aan zijn hersenen geopereerd worden.

Door zijn ziekte, stress en andere omstandigheden kwam hij thuis te zitten met een uitkering. “Dat was echt een heel ander leven ineens. Ik vond het een moeilijke tijd, ik kon niet van een paar honderd euro leven en ik wilde vooral weer iets dóen! Ik wilde dolgraag werken, maar mijn Nederlands was niet goed genoeg. Dus ik moest óf weer bij een Turks bedrijf gaan werken óf schoonmaker worden. Dat laatste heb ik geprobeerd. Maar als je eenmaal een bepaalde baan en salaris gewend bent, is schoonmaker worden echt een grote stap terug. Dat doet iets met je.”

Dromen van een eigen fietsenwinkel

En dus volgde Hüseyin via het UWV een cursus om erachter te komen wat hij nou écht wilde. “Ik was altijd al graag met fietsen in de weer, ook in Turkije al. Toen ik bij die cursus iemand hoorde zeggen dat-ie fietsenmaker wilde worden, zag ik dat voor het eerst ook als serieuze optie. In de zomer van 2019 kon ik met een leer/werktraject bij Roetz beginnen. Ik had al vrij snel in de gaten: dit vind ik leuk én dit kan ik!” Bij Roetz deed hij werkervaring op, op het ROC (“tussen de jonge mensen”) leerde hij de technische kneepjes van het vak.

Steeds vaker durfde Hüseyin zijn droom hardop uit te spreken: een eigen fietsenwinkel.

“Ik voelde me eigenlijk te oud voor zo’n droom. Maar met mijn doorzettingsvermogen zat het wel goed.”

Via Roetz kon hij eerst een tijdje bij East Bikes en vervolgens bij De Snelbinder aan de slag, om ook het winkelgedeelte goed onder de knie te krijgen. “Bij Murat Basyurt, de eigenaar van De Snelbinder, leerde ik wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een winkel, zoals de administratie.” Ondertussen ging hij op zoek naar een geschikte locatie voor zijn eigen fietsenwinkel, die hij uiteindelijk vond via Marktplaats. Het pand aan de Heemstedestraat was eerst een interieurzaak, maar sinds april 2021 is het in Hüseyins handen. “Na een maand klussen konden we open. Ik had eigenlijk nooit een datum bedacht, we gingen gewoon open toen we klaar waren.”

En zo werd Hüseyins droom werkelijkheid: Solo Bike is een feit. En de zaken gaan goed. “Onze klanten zijn voor de helft expats en voor de helft mensen uit de buurt, en we merken dat ze terugkomen. We verkopen hier de beste kwaliteit voor een goede prijs.” In de winkel worden nieuwe fietsen van maar liefst vijf grote merken verkocht – waaronder, natuurlijk, Roetz Bikes. Daarnaast worden er tweedehands fietsen verkocht, repareert Hüseyin alle soorten fietsen én kunnen toeristen bij Solo Bike terecht voor een huurfiets.

Roetz legt de basis

Dat bij Solo Bike ook Roetz-fietsen te koop zijn, is natuurlijk geen toeval. Voor Hüseyin is de fietsenfabriek een belangrijke opstap geweest naar het verwezenlijken van zijn droom. Hij heeft er veel geleerd, om te beginnen natuurlijk alle basics van fietsenmaken. “Je mag alles uitproberen, letterlijk alles aanraken, en je krijgt steeds te horen: toe maar, probeer maar, je kunt het wel.” Ook leerde Hüseyin bij Roetz met veel verschillende mensen om te gaan, wat zeker in het begin lang niet altijd even makkelijk was.

Zijn tijd bij Roetz is dus van groot belang geweest, maar er is ook nuance: “Je kunt van Roetz niet álles verwachten. Je moet ook stappen zetten buiten de fabriek, alleen al omdat je daar niet alle soorten fietstechniek kunt leren.”

Maar Roetz zal altijd een speciaal plekje in zijn hart houden én in zijn winkel, verklaart Hüseyin. “Via Roetz ben ik in deze wereld terechtgekomen. En het is een merk met een goed verhaal: het zijn gerecyclede fietsen, hartstikke duurzaam, én het sociale verhaal klopt. Ik heb zelf ervaren hoeveel steun je bij Roetz kunt krijgen.” Als een klant nu Solo Bike binnenloopt en naar de uitgestalde Roetz-fietsen kijkt, vertelt Hüseyin vol trots over Roetz en zijn eigen tijd daar. “Ik ben een trotse ambassadeur.” In de twaalf maanden dat de winkel nu open is, verkocht hij al zes Roetz-fietsen.

Geen dag hetzelfde

Ook zijn enige medewerker, Halil Iner, heeft Hüseyin aan zijn Roetz-tijd te danken. De mannen kennen elkaar uit de fietsenfabriek, en werkten ook een paar maanden samen bij East Bikes. Toen Hüseyin zei dat hij een eigen winkel wilde openen, wilde Halil direct meedoen. Ook Halil komt uit Turkije en leerde bij Roetz het vak van fietsenmaker. “De fietsenwereld was helemaal nieuw voor me,” vertelt hij. “Bij Roetz kon ik alles leren over onderdelen, gereedschappen, en hoe alles heet. Bij East Bikes leerde ik verder door fietsen te repareren, en nu werk ik hier, en geen dag is hetzelfde.”

Hüseyin is heel tevreden over Halil, de mannen werken prettig samen. “Ik dacht altijd dat ik pas na twee jaar genoeg omzet zou hebben om personeel te kunnen aannemen. Maar dat gaat dus nu al prima. En voor mij is het veel relaxter werken met Halil aan mijn zijde.”

Uit eten met de kinderen

Hüseyin is trots op zijn zaak. “Ik was nooit een plannenman, ik deed alles spontaan. Deze winkel is eigenlijk het eerste plan dat ik heb gemaakt én uitgevoerd.” En dat ondanks de vele tegenslagen die hij onderweg te verduren kreeg. Hüseyin vertelt dat hij bij zeker twintig Amsterdamse fietsenwinkels langsging om te vragen of hij daar het vak mocht leren. Maar er waren altijd bezwaren: “Ik was te oud, ik sprak te slecht Nederlands, ik kon weer uitvallen door mijn ziekte…” Er waren genoeg mensen die Hüseyin vertelden dat het hem nooit zou lukken. “Daar moet je niet te veel naar luisteren,” weet hij nu. Zijn doorzettingsvermogen bracht hem uiteindelijk waar hij moest zijn.

En de fietsenwinkel brengt hem alles wat zijn hartje begeert: “Vrijheid, de mogelijkheid weer een sociaal leven op te bouwen. Ik kan uit eten met mijn kinderen, op vakantie naar mijn moeder. Ik hoef helemaal geen Mercedes te rijden of een huis te kopen. Deze winkel geeft me precies genoeg vrijheid om te kunnen doen wat ik wil.”

Behalve vrijheid heeft Solo Bike hem ook zijn trots teruggegeven. “Toen ik thuis zat met een uitkering, was ik echt geen voorbeeld voor mijn zoons. Nu ben ik dat hopelijk wel. Ik wil ze laten zien dat je alles kunt doen wat je wil, als je maar doorzet.”

 

Deel dit bericht!

geschreven door:

mm

Ellen

Leestijd: 5 minuten

Roetz Fair Factory verhalen