Roetz Fair Factory

Een tweede leven

Wist je dat er in Nederland ieder jaar ongeveer een miljoen fietsen worden afgedankt? Zelfs als veel onderdelen nog prima in orde zijn, worden fietsen voor afval achtergelaten. Dat kan toch niet! Dat moet anders. En daarom zijn we in 2011 Roetz Bikes begonnen. Met een eigen fietsenfabriek: de Roetz Fair Factory.

Door fietsonderdelen die nog uitstekend in orde zijn goed schoon te maken en op te knappen geven wij ze een tweede leven. Een oud fietsframe wordt in onze Fair Factory omgetoverd tot een unieke, stoere, kleurrijke Roetz Bike. Bij Roetz geloven we namelijk in tweede kansen. Niet alleen voor de mensen die bij ons werken en leren, maar ook voor de ‘afgedankte’ fietsen.

Circulaire fietsen?

In de Roetz Fair Factory bouwen we fietsen van zoveel mogelijke gebruikte onderdelen. Onze Roetz Bikes zijn net zo stevig, snel en stoer als nieuwe fietsen. Maar ze hebben een veel lagere milieu-impact. Afval is bij ons namelijk geen afval, maar materiaal dat hergebruikt kan worden in een nieuwe fiets – die iedereen wil hebben.

We durven onze fietsen inmiddels wel ‘circulaire fietsen’ te noemen. Bekijk hieronder het filmpje: dat is wat we bedoelen met circulaire fietsen.

Onze huidige collectie Roetz Bikes is voor 30% circulair. Dat betekent dat een derde van de materialen hergebruikt wordt. Bij onze Remanufacturing-fietsen (zie onze circulaire fiets) is dat maar liefst 80%. Onze ambitie is natuurlijk: een 100% circulaire fiets. De meest milieuvriendelijke fiets ooit. En dan ook nog eens een fiets van hoge kwaliteit, die voor iedereen betaalbaar is.

Vorig jaar hebben we met onze circulaire productiemethode maar liefst 20 ton materialen kunnen besparen.

Benieuwd naar de Roetz Bikes die we maken in de fabriek?

Bekijk de fietsen van Roetz.

“Ik ben er echt trots op dat ik bijdraag aan Roetz-fietsen. Dat ik ze met mijn eigen handen in elkaar zet.”
Kees, (mobiele) fietsmonteur

Roetz Fair Factory verhalen