Leertrajecten voor statushouders

Fietsen bouwen én Nederlands leren

In de Roetz Fair Factory leer je niet alleen hoe je een fiets bouwt en repareert. Je leert ook (opnieuw) wat er komt kijken bij werk. Speciaal voor statushouders bieden we bij Roetz Fair Factory een leer-werktraject aan waar taalontwikkeling, werken in een andere cultuur en het ontwikkelen van fietstechnische vaardigheden centraal staan. Zo kun je in een veilige omgeving ‘landen’ in de Nederlandse cultuur en je ondertussen oriënteren op werk.

Bekijk hieronder het verhaal van Riaz.

Doordat de kandidaten tijdens het traject veel in het Nederlands communiceren, ontwikkelen ze hun eigen taalvaardigheden. Tijdens het traject leren makers bovendien hoe ze een fiets assembleren, demonteren, service verlenen en onderhoud verrichten. Dankzij de Roetz werkstructuur ontwikkelen ze ook hun arbeidsritme en werknemersvaardigheden.

Altijd op maat

We zijn gewend om te werken met statushouders. We hebben begrip voor ieders persoonlijke situatie en taalvaardigheid. Dit traject, waarmee we statushouder naar betaald werk begeleiden, is dan ook altijd volledig op maat. We gaan flexibel om met het aantal arbeidsuren (minimaal 16 uur per week) en de benodigde begeleiding op de werkvloer. Gemiddeld duurt een leer-werktraject voor statushouders bij Roetz één jaar.

Een leer-werktraject voor statushouders bestaat altijd uit:

  • een persoonlijk leerplan met evaluatiemomenten
  • een Nederlandse taalboost, gericht op de fietsenbranche
  • deelname aan de interne Roetz basisopleiding
  • de mogelijkheid om te worden opgeleid tot MBO Fietstechnicus niveau 1 of 2
  • training op het gebied van solliciteren, sociale competenties en werknemersvaardigheden

Bij succesvol doorlopen van het traject, behaalt de kandidaat aan het eind een Roetz-certificaat en/of een MBO-diploma (in samenwerking met ROC TOP). Met het certificaat kan de geslaagde maker laten zien wat diens (fietstechnische en taal-)vaardigheden en competenties zijn.

“Bij Roetz snappen mensen dat je af en toe niet in je hum bent. Iedereen heeft hier wel iets meegemaakt, iedereen heeft een verhaal.”
Stef, fietsenmaker

Leren & werken

Roetz Fair Factory verhalen

Kennismaken?

Wil jij jezelf ontwikkelen bij Roetz Fair Factory? Of wil je eerst weten of het iets voor jou is? We maken graag kennis met je. Bij interesse kom je eerst vrijblijvend twee dagen meedraaien in de fietsenfabriek, om te ervaren of het iets voor jou is.

Voor vragen, aanmeldingen en andere informatie: neem contact op met jobcoach Karen (karen@roetz-bikes.nl), of bel naar de Roetz Fair Factory: 06-23066699.