20 oktober 2020 | makers

“Ik krijg energie van het werken bij Roetz”

Marzieh lacht. Het is een positieve vrouw om te zien. Toch heeft ze best wat meegemaakt. Negen jaar geleden vluchtte Marzieh vanuit Iran naar Nederland.

Al snel vond ze een baan in een fietsenmakerij. Na een lange tijd te hebben gewerkt bij dit bedrijf had ze niet enorm veel zin om weer aan de slag te gaan. Ze was moe geworden bij haar vorige baan.

Marzieh wilde als klein kind niets liever dan fietsen of auto’s maken. Ze had een traditionele familie en die zette dit uit haar hoofd, bovendien mocht je als vrouw ook geen baan in de technische branche. Toen Marzieh in Nederland kwam kon ze haar ogen niet geloven, ze zag vrouwen op fietsen en scooters, iets dat ze nog nooit eerder had gezien.

Samen met haar begeleider van de gemeente gingen zij op zoek naar een leerwerkplek om Marzieh verder te helpen in haar ambitie om fietsenmaker te worden. Na een positieve ontmoeting met de jobcoach van Stichting Roetz Fair Factory en goed doorlopen proefdagen startte haar traject. Al snel maakte de vermoeidheid van haar vorige baan plaats voor een nieuw avontuur bij Roetz Bikes.

“De fiets met zeven versnellingen vind ik echt geweldig om te maken of een fiets met een voor- en achterrem.”

Marzieh

Hier is Marzieh tot op de dag van vandaag nog steeds enorm enthousiast over. ‘’Ik krijg echt energie om hier te werken’’ zegt ze lachend. Het werken bij Roetz Bikes vindt ze enorm leuk, als er aan haar wordt gevraagd waarom is haar antwoord ‘’ik kan het met iedereen goed vinden en het respect dat je hier ontvangt is super fijn’’. De positiviteit van Marzieh werkt aanstekelijk, haar droom om fietsenmaker te worden is echt uitgekomen en dit straalt er van alle kanten van af.

Marzieh woont als enige van haar hele familie in Nederland. Nadat ze dit vertelde zei ze meteen ‘’maar hier bij Roetz Bikes voelt het als een familie’’. Vijf dagen in de week werken van half negen tot vijf klinkt als iets dat best veel energie van iemand kan vragen. Voor Marzieh is dit geen probleem, ‘’Als ik lekker bezig ben met het maken van een fiets en hij is gemaakt zonder fouten, dan ben ik echt gelukkig’’. En zo komt ze over, iemand die haar plekje heeft gevonden en hem niet snel zou opgeven. Het is bijzonder om te zien dat iemand echt gelukkig wordt van zijn of haar werk en Marzieh is hier het perfecte voorbeeld van.

Ondanks haar ervaring leert Marzieh nog veel nieuwe dingen bij Roetz Bikes. ‘’Ik heb hier geleerd hoe je een elektrische fiets kunt maken, maar ook kleine en zeker hele belangrijke dingen zoals remmen klaarmaken’’. Dromen heeft ze nog genoeg. In de toekomst wil Marzieh haar eigen fietsenwinkel beginnen. Maar voor nu is ze al erg trots op het feit dat ze fietstechnisch werker is ‘’niet veel vrouwen zijn dat’’.

Deel dit bericht!

geschreven door:

mm

Roetz Fair Factory

Leestijd: 2 minuten

Roetz Fair Factory verhalen